Op 31 oktober komt mijn boek Heen en weer op Hogeland. Dagboek van een forens uit. Een boek over het leven in de trein op het Hogelandspoor tussen Uithuizen en de stad Groningen. Een jaar lang reisde ik elke dag met een schriftje op schoot. Ik schreef alles op wat ik zag en hoorde tussen Uithuizen en het hoofdstation in de stad. En weer terug. De vele vertragingen, de irritante drukte, het staat allemaal in mijn treindagboek.
Maar Heen en weer op het Hogeland is allesbehalve een klaagzang over Arriva. Het is een ode aan de Hogelandster forens die we steeds beter leren kennen. Wie zitten er elke dag in de trein op Nederlands noordelijkste spoorlijn op weg naar school en werk? En terug. Hoe gedragen ze zich? En waar praten ze over? Het staat in dit boek.
Reis jij met de trein tussen Roodeschool en stad? Dan ben jij de hoofdpersoon in het boek. Dan ben jij de Viking, de Studiepik of Black Magic Woman. Of misschien wel Guus Hiddink, Roodeschool’s Next Top Model of Lost 01. Of nee, dan ben jij de Biebman, Big Smile of het Mooie Meisje met de Moeilijke Huid uit Baflo. Of één van de andere hoofdpersonen in het boek.
Als jij tussen Roodeschool en Groningen treint, sta je in Heen en weer op het Hogeland. Of anders herken je je buurman of buurvrouw van gisteren, vandaag en morgenvroeg wel. Als je reist met de trein tussen Roodeschool en stad, lees je dit boek.
Vraag ernaar bij de boekhandels in de dorpen langs het spoor of in de stad. Of bestel hem bij www.gegarandeerdonregelmatig.nl, de uitgeverij. Het boek kost 14,50 euro.
Oh ja, deze site is nog in ontwikkeling. Met dank aan Jeroen Venema.
Moi Maarten,
Er gaat tòch iets boven Groningen: het stukje spoor tussen Nijverdal West en Nijverdal Oost. Een uur extra reistijd per dag, ik ben strontjaloers. Sterkte ermee. Heb je al iets te lezen in de trein? En in de bus natuurlijk.
Moi
‘Deze week deelden de conducteurs in de trein Zwolle – Enschede een kleurrijk foldertje uit. Hierin werd het zogenaamde “Combiplan Nijverdal” toegelicht. Dit plan houdt in dat de huidige grote weg, die voor veel overlast in het dorp zorgt, wordt verplaatst. De doorgaande weg komt paralel aan het huidige spoor te liggen. Om Nijverdal te ontlasten van de auto’s wordt de spoorlijn door Nijverdal de komende drie jaar afgesloten. Forensen kunnen gebruik maken van de bus tussen Nijverdal West en Nijverdal Oost. De extra reistijd bedraagt een half uur. Voor mij betekent dat mijn dagelijkse reistijd met een uur toeneemt. Daarnaast mag ik ’s ochtends met een slaperige kop een half uur slaapdronken in een bus met fris gewassen puisterige puberende scholieren om vervolgens een kwartier te dralen op het perron voordat de trein verder rijdt.
Je snapt dat de forens-beslommeringen van Reinders tijdens de eerste maanden van het Arriva-tijdperk op het Hogeland, in het niet vallen bij wat mij te wachten staat…’